Ośrodek Sportu i Rekreacji w Serocku

osir.serock.pl

Wyszukiwarka

Ośrodek Sportu i Rekreacji w Serocku

Menu

Nawigacja:

Banery

OSIR

Treść strony

SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM

SKŁADNIKI

- 500g pomidorów koktajlowych
- 2 rodzaje sałaty lub np. sałata  lodowa+ rukola +kapusta pekińska
- pęczek cebulki dymki
- 80ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól, pieprz

na wierzch  120g prażonego słonecznika można dodać jeszcze czarna oliwkę i fetę

Przygotowanie sałatki

1. Pokrój pomidorki w ćwiartki lub pokrój w paski. Potargać sałatę do dużej miski.
2. Wkrój cebulkę dymkę, wymieszaj w misce, dopraw solą i przeprzem.
3. Wymieszaj oliwę z oliwek z koperkiem i bazylią (np. w szklance).
4. Do miski dodaj słonecznik i  resztę dodatków które lubisz
5. Na 3 minuty przed podaniem polej sałatkę przygotowaną oliwą z oliwek.

10 minut i sałatka gotowa :)

Sałatka ze słonecznikiem
 

komentarze (0) ()

drukuj ()

OWSIANE CIASTKA Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI

80 gr płatków owsiane

80 gr orzechów włoskich

100gr mąki tortowej

1 łyż. proszku do pieczenia

60 gr cukru pudru

80 gr masła

1 jajko

150gr dowolnej konfitury owocowej

50 gr kakao

 

PRZYGOTOWANIE

1.mieszamy płatki z orzechami

2.  dodajemy przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i cukrem i kakao

3. siekamy tłuszcz i jajko dodajemy konfiturę i żurawinę

4.wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy na placuszki

5. placuszki optaczamy w jeszcze w płatkach

6. pieczemy w piekarniku na plasze 20 min w 180 stopniach

komentarze (0) ()

drukuj ()

CIASTO MARCHEWKOWO - BURACZKOWE

SKŁADNIKI

  • 1 szkl marchewki
  • 1 szkl buraczków
  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2szkl cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 szkl oleju
  • 1/2szkl orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

1. warzywa brać umyć zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

2. Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia,olej,aromat waniliowy, sól,marchewkę,buraczki,orzechy pokrojone na kawałki

3.dodać ubitą piane z białek delikatnie wymieszać.

4.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stopniC.Piec godzinę i piętnaście minut.

5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowo-buraczkowe foka

komentarze (0) ()

drukuj ()

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki
  • 300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 jaja
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 opakowanie serka Philadelphia (lub innego śmietankowego; ricotta)

Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski).

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu.

Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem pokroić w grube krążki.

zdjecie.php?id=168038

komentarze (0) ()

drukuj ()

PASZTET Z CUKINI

składniki

- 3 średnie cukinie

- 3 cebule

- 4 jajka

- 3/4 szklanki bułki tartej

- 20 dkg żółtego sera

- 1/2 szklanki oleju

- 3/4 szklanki kaszy mannej

- sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie

1.ceble pokroić na mąłą kostkę,

2.cukinie myjemy osuszamy i z serem scieramy na tarce (dużej)

3.dodajemy cebulę, bułke tartą i kasze manną

4. wbijamy jajka i wlewamy olej

wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do ,,keksówki" włożonej papierem do pieczenia

pieczemy 1h w 180 stopniach

komentarze (0) ()

drukuj ()

SAŁATKA OWOCOWA Z ŻURAWINĄ

Składniki

* owoce żurawiny -mogą być suszone

*kukurydza konserwowa

*rodzynki

*ananas z puszki

*morela- może być suszona

*kiwi

*orzechy włoskie

*suszone banany

*mandarynki

*migdały

*seler naciowy w zalewie

*ser żółty

*majonez

 

przygotowanie

owoce (żurawina, rodzynki, kukurydza, kiwi, orzechy, ananas, morela, troche bananów) kroimy na miejsze czastki i mieszamy.

przysypujemy cienką warstwą sera żółtego na to seler naciowy i odrobina majonezu.

dekorujemy to suszonymi bananami , mandarynką i migdałami

komentarze (0) ()

drukuj ()

KEKS

Składniki

* 2 szklanki mąki

*15 dkg masła

*5 jaj

* 1 szklanka cukru pudru

*1 łyżczka proszku do pieczenia

* 1 cukier waniliowy

*2 szklanki ulubionych bakali

 

pieczemy 45 minut w 180 stopniach

komentarze (0) ()

drukuj ()

Grillowany Kabaczek

ilość porcji : 8 

  • 1 kabaczek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

  1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
  2. Kabaczek umyć i jeśli jest duży przekroić w poprzek na pół. Pokroić wzdłuż na 1 cm plastry.
  3. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszanką posmarować plastry kabaczka z obu stron.
  4. Grillować po 5-7 minut z każdej strony.

komentarze (0) ()

drukuj ()

Grillowane warzywa

  • 3 cukinie pokrojone w plasterki
  • 2 małe czerwone papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
  • 6 świeżych grzybów bez nóżek
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
  • 10 g (1/4 szklanki) grubo posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. Włożyć bakłażana, czerwoną paprykę, cukinię i świeże grzyby do naczynia.
  2. W średniej misce wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, bazylię i czosnek. Zalać tym warzywa, przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
  4. Położyć warzywa bezpośrednio na ruszcie lub ponabijać na patyczki. Grillować 2 do 3 minut z każdej strony, lub aż osiągną odpowiednią miękkość. W trakcie opiekania często smarować marynatą.

komentarze (0) ()

drukuj ()

 
 

Grillowane polędwiczki na patyku

Składniki:

  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut

1. Mięso pokrój na paski lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i wysmaruj oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem.

2. Mięso nadziej na patyki do szaszłyków.

3. Rozpal grill ogrodowy i grilluj polędwiczki na ruszcie po około 5 minut z każdej strony (do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku).

4. Odłóż na 2 – 3 minuty na półmisek, aby mięso odpoczęło. Podaj np. z fasolką w pomidorach i białym winie.

komentarze (0) ()

drukuj ()

Odwiedź nasz

Ośrodek Sportu i Rekreacji

 

 

 

Newsletter

Biuletyn informacyjny
Jeśli chcesz otrzymywać aktualne wiadomości o produktach i ofercie

Banery

osir
osir

STRONA GŁÓWNA

Copyright 2009-2017 - Urząd Miasta i Gminy Serock. Wszelkie prawa zastrzeżone.